Kratka predstavitev našega bivšega duhovnega pomočnika (do 1. avgusta 2010)

Sem Andrzej Maksymilian Gosek, rojen 19. marca 1977 v kraju Pučawy na Poljskem. Moji starši imajo visoko izobrazbo agronomske smeri. Mama, sedaj že upokojena, je delala na inštitutu za čebelarstvo, oče pa še vedno dela na inštitutu za agronomijo v mojem rojstnem kraju. Imam dve mlajši sestri, Justino in Anges, ki sta že poročeni. Starši so me nesli h krstu 12. junija 1977.

Osnovno šolo sem obiskoval v Pučawah od leta 1984 do leta 1992. Maja 1986 sem prejel prvo obhajilo, birman sem bil leta 1992. Po osnovni šoli sem nadaljeval izobraževanje v gimnaziji družboslovne smeri, kar je trajalo do leta 1996.

Leta 1995 sem se udeležil romanja v Loreto ob svetovnem dnevu mladih. Med tem romanjem sem od Boga prejel potrditev duhovniškega poklica, ki sem ga čutil že nekaj časa. Naslednje leto sem obiskoval srečanja kandidatov za mednarodno semenišče, da bi še naprej prepoznaval ta poklic. Leta 1996 sem bil povabljen na srečanje v Porto san Giorgio v Italiji, kjer sem izrazil pripravljenost, da vstopim v eno izmed mednarodnih misijonskih semeniščRedemptoris Mater (Odrešenikova Mati). Nato sem bil poslal v tako semenišče v Varšavi, kjer sem začel s študijem na Papeški teološki fakulteti. Dve leti zatem sem bil v okviru misijonske prakse, običajne za taka semenišča, poslan v Baku v Azerbejdžanu. Tam sem v letih 1998/99 pomagal tamkajšnjemu župniku. Naslednje leto sem bil ponovno na misijonski praksi, tokrat v Izraelu, kjer sem sodeloval pri gradnji romarskega doma z imenom Domus Galileae. Hkrati sem pomagal pri organizaciji papeškega romanja v Sveto deželo, ki je bilo marca 2000. Po vrnitvi sem nadaljeval s teološkim študijem v letih 2000-2004 in diplomiral iz liturgike. 23. oktobra 2003 sem iz rok njegove eminence, kardinala Jozefa Glempa, prejel diakonsko, 29. maja 2004 pa duhovniško posvečenje.

Prva tri leta sem služboval kot kaplan v veliki, 16.000-glavi župniji sv. Ane v Grodzisku Mazowieckem (kraj s 40.000 prebivalci, 40 km zahodno od Varšave). Leta 2007 me je novi varšavski nadškof, njegova ekscelenca Kazimierz Nycz, na prošnjo nadškofa Alojzija Urana, poslal na postoralno delo v Slovenijo. Tako sem prišel v Logatec.

Prosim vas za molitev, da bi vam lahko služil s ponižnostjo in ljubeznijo. Bogu sem neizmerno hvaležen za dar duhovništva, za katerega moram še vedno rasti in zoreti. Ra?unam na vašo pomočin podporo.

Duhovni pomoč Andrzej Gosek